logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Syndrom polycystických vaječníků (PCOS)
Úvodní obrázek

Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) je endokrinní porucha, která postihuje ženy reprodukčního věku. Charakterizuje se přítomností malých cyst na vaječnících, což vede k nerovnováze hormonů, zejména zvýšené hladině androgenů (mužských hormonů) a poruchám ovulace.

Mezi hlavní příznaky PCOS patří:

  • Menstruační poruchy: Nepravidelné nebo vzácné menstruace, až absenci menstruace.
  • Hyperandrogenismus: Zvýšené množství androgenů, které se projeví na ženském těle. Vysoká hladina testosteronu v ženském těle může zapříčinit rozvoj následujících příznaků: mastnou pleť (seboreu), akné, nadměrný růst tmavého nebo hrubého ochlupení podobného mužskému (hirsutismus), hluboký hlas, mužský typ plešatosti.
  • Polycystická struktura vaječníků: Na sonografickém vyšetření jsou viditelné malé cysty na povrchu vaječníků.

PCOS může mít negativní dopad na plodnost ženy, protože porucha ovulace ztěžuje nebo znemožňuje těhotenství. Kromě toho mohou být pacientky s PCOS náchylnější k obezitě, inzulínové rezistenci, cukrovce typu 2 a srdečním onemocněním.

Přesná příčina PCOS není zcela známa, ale genetika, životní styl a faktory prostředí hrají důležitou roli v jeho vývoji. Diagnóza PCOS zahrnuje důkladný lékařský a hormonální screening, ultrazvukové vyšetření a vyloučení jiných možných příčin podobných příznaků.

Léčba PCOS zahrnuje změny životního stylu, jako je zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita, která může pomoci normalizovat hladiny hormonů. V některých případech jsou předepsány hormonální léky k regulaci menstruace a snížení hladiny androgenů. Pro ženy s PCOS, které chtějí otěhotnět, mohou být doporučeny léky na podporu ovulace nebo asistovaná reprodukce.

Je důležité, aby ženy s podezřením na PCOS vyhledaly lékařskou pomoc u gynekologa. Pravidelně kontrolovaly svůj zdravotní stav, aby se zabránilo komplikacím a zlepšila celková kvalita života.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Aleš Háma
starstarstarstarstar
ATODA Medical je pro mne ostrov péče v servisu o mé tělo. Lidský přístup, komfort a flexibilita to jsou důvody proč, když mé tělo něco potřebuje, jdu právě sem.
photo
Dada Vcelak
starstarstarstarstar
Nase deti maji zaplacene clenstvi jiz druhy rok a nelitujeme,urcite budeme pokracovat. Mame srovnani s dalsimi velkymi konkurenty v Praze, co nabizeji stejne sluzby, ale pristup a ochota vyjit nam vstric a treba jen poradit po telefonu neni problem. Prirovnanim jako kdyz mate luxusni auto a nejezdi dobre,tak budete spokojeni s mene luxusnim, ale se skvelymi jizdnimi vlastnostmi...tady dostanete oboji, zadne kompromisy. Krasna klinika, mily a vstricny personal, profesionalni vysetreni, parkovani primo u kliniky a kdyz je treba neco z lekarny, je hned za rohem. Doporucujeme!
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.