logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Prohlídka na řidičský průkaz
Úvodní obrázek

Každý řidič musí být, mimo dalších požadavků, zdravotně způsobilý k řízení motorových vozidel. Zdravotní způsobilost žadatele posoudí lékař celkovým vyšetřením. Samotné posuzování zdravotní způsobilosti upravuje vyhláška č. 277/2004 Sb. O stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. A dále jsou v její příloze uvedeny i stavy a vady, které zdravotní způsobilost pro řidičský průkaz omezují anebo vylučují.

Co s sebou na prohlídku?

K prohlídce na řidičský průkaz se objednejte v dostatečném předstihu. V den vyšetření s sebou přineste posudek o zdravotní způsobilosti, moč, občanský průkaz a případně brýle nebo sluchadlo. V případě, že nejste registrovaný klient, bude potřeba vyplnit čestné prohlášení o zdravotním stavu, nebo sebou přinést výpis ze zdravotní dokumentace od Vašeho praktického lékaře. V prohlášení je potřebné uvést onemocnění, kterými trpíte a užívané léky.

Jak vyšetření probíhá?

Součástí lékařské zdravotní prohlídky řidičů je komplexní vyšetření praktickým lékařem, tedy kromě jiného základní kardiologické a neurologické vyšetření, změření hodnot krevního tlaku, prověření zraku a sluchu a testování moči. V případě potřeby si posuzující lékař ale může vyžádat další odborná vyšetření (např. oční, neurologie, ortopedie, dopravně psychologické a další).

Prohlídka při zadržení řidičského průkazu

K zákazu řízení nejčastěji dochází při získání 12 bodů (vybodování) nebo uložením zákazu řízení (úřad, soud). Před opětovným vydáním řidičského průkazu pak lékařská prohlídka předchází dopravně psychologickému vyšetření. Toto se provádí v případě vybodovaní a zákazu řízení na 6 a více měsíců. A navíc, pro opětovné vydání řidičského průkazu, pokud byl zákaz řízení delší než 1 rok, je povinností žadatele znovu složit zkoušku odborné způsobilosti (autoškola). Protože pouze výsledek samotné lékařské prohlídky a dopravně psychologické vyšetření nestačí.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Lenka Mariankova
starstarstarstarstar

Doporučuji

photo
Silvia Žiaková
starstarstarstarstar

V Atode máme členstvo celá rodina. Najviac skúseností máme s pediatriou, konkrétne Dr. Draxlová. Sme veľmi spokojný s prístupom, odbornosťou a empatiou pani doktorky aj sestričky. Ďakujeme

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.