logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Jak mohou bezpečně cestovat nastávající maminky? Autem, vlakem nebo letadlem?
Úvodní obrázek

Na kratší vzdálenosti, třeba do zaměstnání, můžete cestovat prakticky bez omezení, pokud tedy není vaše gravidita z nějakého důvodu riziková. V cestování autem nebo autobusem vás zprvu mohou limitovat nevolnosti.

Časté dotazy jsou na řízení auta těhotnými ženami. Nezakazuje se, ovšem vyžaduje se dodržení několika zásad:

  • důsledné poutání pásy nad a pod břichem
  • důsledné dodržování dopravních předpisů a zásad bezpečné jízdy, mimo jiné proto, že v jiném stavu obvykle dochází k určitému zpomalení reakcí a ztížení koncentrace
  • větší množství zastávek s pohybem, prokrvení dolních končetin eliminuje otoky
  • dostatečné množství tekutin i jídla s sebou (ovoce obsahující cukr), minuty a hodiny v kolonách jsou již téměř pravidlem
  • volit raději ranní nebo podvečerní hodiny, kdy je šance na nižší teploty
  • nejezdit za nepříznivých podmínek (v horku tak časté přívalové deště)
  • mobil i s nabíječkou s sebou

Na větší vzdálenosti je ideální vlak - můžete se v něm projít, dojít si na záchod, s tolerantními spolucestujícími si můžete i natáhnout nohy na protější sedadlo. Zásoba pití, jídla není nikdy na škodu. V tomto případě přibalte ještě hygienické pomůcky jako je toaletní papír a dezinfekční gel či ubrousky.

V letadle je podobný tlak jako v dvoutisícové nadmořské výšce, což některým ženám (nejen) může působit potíže. Obecně se odborníci shodují na tom, že do konce 7. měsíce těhotenství je cesta letadlem pro budoucí maminky bez rizika, v další fázi gravidity některé aerolinky vyžadují potvrzení od ošetřujícího gynekologa, že těhotná žena může letět. Dlouhé sezení vám může způsobit otoky, proto se i v letadle snažte každou hodinu projít. Nezapomeňte si často říkat letuškám o kelímek vody.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Cukrfree
starstarstarstarstar

Byli jsme zde na kontrole kyčlí novorozence. Termín jsme dostali hned ten samý den, kdy jsem zavolala. Do ordinace jsme šli přesně na čas. Pan doktor byl moc milý a pečlivý. Děkujeme!

photo
Joanna Varró
starstarstarstarstar

Doporučuji

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.