logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vážení klienti, dovolujeme si vás informovat, že během Velikonoc ve dnech 29.3. a 1.4.2024 bude klinika zavřena.
Výživový poradce vs. nutriční terapeut
Úvodní obrázek

Nutriční terapeut, výživový specialista či poradce a mnoho dalších názvů, které mají určit člověka, který se zabývá výživou a má pomáhat druhým v této oblasti. Bohužel ale není odborník jako odborník. Jak se tedy vyznat v tom, kdo je kdo, vám snad pomůže tento krátký článek.

Nutriční terapeut je nelékařský zdravotnický pracovník, který dle zákona 96/2004 Sb. (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních) vystudoval tříletý bakalářský program na vysoké škole (Bc.), případně na vyšší odborné škole (Dis. – Diplomovaný nutriční terapeut). Dle stejného zákona existuje i nutriční specialista, který ještě navíc vystudoval dvouleté magisterské studium na vysoké škole (Mgr.). Právě tito lidé mají nejvyšší kvalifikaci v oboru léčebné výživy a na tyto odborníky byste se měli obracet, pokud vás trápí například potíže s obezitou, diabetem, vysokým cholesterolem, celiakií a další onemocnění, která potřebují úpravu stravování.

Pak existuje výživový poradce, nutriční poradce a mnoho dalších forem, za kterými se ale neskrývá vystudovaný odborník, nýbrž člověk, který si založil podnikání na živnostenský list a radí lidem na základě vlastních zkušeností, absolvování kurzů, které mohou trvat 2 dny, 20 hodin, nebo probíhají online, eventuálně si vše načetl z internetu. Bohužel u nás v ČR není legislativně ošetřeno to, že tito neodborníci by neměli v žádném případě radit s výživou lidem, kteří jsou už nějakým způsobem nemocní – viz lidé s diabetem, kardiovaskulárními nemocemi, jinými metabolickými poruchami, ale především lidé s obezitou.

Člověk zkrátka nedožene na týdenním či víkendovém kurzu znalosti nabrané za tři až pět let strávených většinou na lékařské fakultě, kde se probírají podrobně témata spojená s anatomií, fyziologií, farmakologií, klinickou výživou apod. Nedílnou součástí jsou i praxe na různých nemocničních odděleních pod dohledem zkušených nutričních terapeutů či nutricionistů (lékař s odborností v klinické výživě), kteří předávají studentům cenné informace. To se laik na kurzu jen tak dozvědět nemusí a v nejhorším případě může špatnou radou svému klientovi jen ublížit. Naneštěstí tito výživový poradci nenesou žádnou právní odpovědnost za své jednání, na rozdíl od nutričního terapeuta, který nese za svou práci plnou odpovědnost.

Nenechte se ale ani napálit v různých řetězcích nutričních ambulancích, kde nesprávně označují člověka bez titulu, nebo jen s Dis. za nutričního specialistu. Pokud se tedy chystáte navštívit odborníka ve výživě, určitě vyhledejte nutričního terapeuta s titulem Bc. nebo nutričního specialistu s titulem Mgr. Zkuste raději vždy zapátrat, do jakých rukou svěřujete své zdraví.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Bárbara Mazetto
starstarstarstarstar

S lékaři v Atoda máme zatím jen dobré zkušenosti. Detmatolog byl skvělý a dokázal vyléčit u našeho chlapečka strašnou infekci a nekonečný ekzém. Pediatr je vždy velmi milý a dobře naslouchá, praktický lékař i gynekolog také. Všichni vždy starostliví a nápomocní, když je potřeba.

photo
Cukrfree
starstarstarstarstar

Byli jsme zde na kontrole kyčlí novorozence. Termín jsme dostali hned ten samý den, kdy jsem zavolala. Do ordinace jsme šli přesně na čas. Pan doktor byl moc milý a pečlivý. Děkujeme!

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.