logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Vandenbosova plastika revolučně řeší problém zarůstajících nehtů!
Úvodní obrázek

Vandenbosova plastika byla poprvé popsána Vandenbosem a Bowersem v roce 1959 v US Armed Forces Medical Journal. [1] Uvedli 55 pacientů, všichni bez recidiv. Od roku 1988 Dr. Henry Chapeskie provedl tento postup u více než 2 700 pacientů, u kterých nedošlo k recidivám (a to při dlouhodobém sledování pacientů). [2] 

Na rozdíl od jiných ošetření Vandenbosova plastika šetří nehet a nedochází tedy později k nežádoucím deformacím nehtu (exkluzivní estetický efekt). U většiny pacientů se zarůstajícími nehty není na vině nehet, nehtová ploténka je zcela zdravá a problém vzniká v oblasti nehtového valu. Nehtový val opakovaným mechanickým přetěžováním zbytní a přerůstá přes nehet (při chůzi jsou nehtové kožní záhyby oboustranně vytlačovány nahoru). Chronické dráždění vede k dalšímu otoku a tlaku nehtu do okolní tkáně, vznikne chronická infikovaná rána.

Pokud chceme odstranit příčinu problému, je třeba odstranit nehtový val a udělat více prostoru pro nehet (nikoliv odstraňovat nehet, který často znovu doroste a způsobí opakování problému, tedy recidivu).

Touto metodou bohužel nejde napravit již dříve poškozené nehty, ale lze pomoci předejít recidivám i tam, kde jiné metody ošetření zarůstajícího nehtu selhaly.
 
 [1] Vandenbos KQ, Bowers WP (1959). "Ingrown toenail: a result of weight bearing on soft tissue". US Armed Forces Medical Journal. 10 (10): 1168–73.
 [2] Henry Chapeskie, MD* and Jason R. Kovac, MSc, MD, PhD „Soft-tissue nail-fold excision: a definitive treatment for ingrown toenails“ Can J Surg. 2010 Aug; 53(4): 282–286.

 

 Jak u nás probíhá tento výkon?

  • Konzultace a objednání k výkonu (cca 15 min)

Pro skvělý medicínský a kosmetický výsledek, je nejdřív nutné diagnostikovat správně problém a navrhnout nejvhodnější řešení (jedná se skutečně o problém přerůstajícího valu, nebo je na vině problém nehtu samotného – deformita, mykóza a podobně???). Dále doporučíme vhodnou přípravu před výkonem s cílem minimalizovat infekční komplikace a objednáme vás k výkonu.

  • Výkon v lokální anestezii (cca 45 min)

Při tomto postupu se postižený prst znecitliví digitálním blokem a aplikuje se turniket (dočasné zaškrcení prstu jako prevence krvácení). Operační pole se dezinfikuje a vymezí sterilní rouškou. Operačně se odstraní jeden nebo oba nehtové valy a tím se udělá prostor pro nehet (nehet i jeho matrix zůstanou nedotčeny). Palec bude zabalen do bandáže, po výkonu doporučujeme volnou a otevřenou obuv a dopravu autem (není vhodné hned po výkonu řídit). K tlumení pooperační bolesti stačí běžná analgetika.

  • Pooperační péče (4-6 týdnů)

Rána se ponechá hojit otevřeně, to znamená že nebude zašita stehem, během několika týdnů se vyplní granulační tkání a přeroste kůží. K podpoře hojení je třeba provádět koupele nohou 2-3x denně na 15-20 minut. Rána se zhojí za 4–6 týdnů. Po zhojení zůstává kůže nehtového valu plochá a připojená ke straně nehtu, val už nebude přerůstat přes nehet, ani zarůstat, nehet nebude deformovaný.

  • Kontrola po výkonu (cca za 14 dní)

Zhodnotíme stav hojení rány a připravíme individuální plán, abychom hojení maximálně urychlili.


Ale co když je problém v nehtech?

To je jiný problém. Existují případy, kdy je nehet abnormální – je silný, zakřivený a zarývá se do kůže, což je často pozorováno u starších osob. Jedná se o dystrofické nehty- zde je na místě léčit eventuálně odstranit nehet. Důležité je, aby lékaři (a pacienti) dokázali rozdíl rozpoznat a v případě potřeby chirurgické korekce použili vhodný operační přístup.
 

Proto jsme tady! 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Kateřina Martinek
starstarstarstarstar

Naprosto skvělé služby a přístup. Do Atody docházíme s malým synem a vždy naprosto spokojení.

photo
Radko Prague
starstarstarstarstar
Vyjímečná úroveň a kvalita
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.