logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Mýty spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků
Úvodní obrázek

Už mnoho let se pojí s konzumací mléka a mléčných výrobků různé mýty, které se nedaří laické společnosti vyvrátit. Pojďme si tedy říct, jaké mýty to jsou, a kde je vlastně pravda.

„Mléko a mléčné výrobky zahleňují.“ je věta, kterou slyšel snad každý. Tento mýtus se rozšířil po vydané studii o astmatu jednoho lékaře ze 12. století, ve které tvrdil, že mléko zvyšuje produkci hlenu. Dnes již ovšem existují nové studie z 21. století, které toto tvrzení zcela vylučují.
U některých lidí se může spíše jednat o subjektivní pocit zahlenění právě díky uvěření v tento mýtus. Pokud si nalijete skleničku mléka a vypijete ji, uvidíte, že sklenice je pokryta bílým filmem (tenkou vrstvou). Když ale počkáte pár minut, film zcela zmizí, jelikož zbytek mléka steče na dno sklenice. Stejným způsobem to funguje i v jícnu, který je po konzumaci krátce pokryt tímto filmem, ale po chvíli vše steče do žaludku. Nejedná se však o hlen.

Mýty spojené s konzumací mléka a mléčných výrobků

Dalším mýtem je tvrzení „Konzumace mléka a mléčných výrobků způsobuje osteoporózu.“. Osteoporóza je zjednodušeně řečeno řídnutí kostí, při kterém hrozí vyšší riziko zlomenin.
K osteoporóze dochází při nedostatečném příjmu vápníku a vitaminu D, ale záleží také na pohlaví a věku jedince. Zastánci tohoto nepravdivého tvrzení říkají, že právě mléko může za odvápňování kostí, respektive úbytek vápníku v kostech. To ale není vůbec pravda, právě naopak. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem vápníku a skvěle se z nich v těle vstřebává vápník do kostí.

Určitě existují i další mýty spojené s konzumací mléčných výrobků, pravda je ovšem taková, že se jedná o jedinečný zdroj prospěšných látek pro naše tělo. Pokud tedy netrpíte laktózovou intolerancí či nemáte alergii na bílkovinu kravského mléka, pak můžete konzumovat mléko a mléčné výrobky denně.

Vždy doporučujeme konzultaci ohledně mléčných výrobků u našeho nutričního terapeuta.

 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Vilma Vaitieke
starstarstarstarstar

Po letech extrémně špatných zkušeností s lékaři pro děti v Praze - tato klinika a naše nová lékařka paní MUDr. Agnieszka Podstolská je prostě ráj. Velmi profesionální a milý přístup, rychlá obsluha, dobrá komunikace v cz nebo angličtině (!), ochota pomoci, která se jinde těžko hledá. Velmi čisté a příjemné prostředí ve srovnání s místy „zdarma“ jinde, kde najdete smradlavé přeplněné malé čekárny s hrubým personálem, zejména sestřičkami ze staré školy, které vás nenávidí za to, že jste cizinci. Děkujeme všem, že jste tu pro nás pokaždé, když je to potřeba!

photo
Radko Prague
starstarstarstarstar
Vyjímečná úroveň a kvalita
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.