logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Kdy navštívit spíše psychiatra, psychologa nebo psychoterapeuta? Kdo je kdo?
Úvodní obrázek

Jaký je rozdíl mezi psychiatrem, psychologem a psychoterapeutem? S určitými problémy je lepší navštívit psychiatra a s jinými zase psychologa nebo psychoterapeuta. A v některých situacích je možné navštěvovat tyto odborníky zároveň. V čem se jejich práce liší a jaká je jejich náplň práce?

Psychiatr je absolvent lékařské fakulty a disponuje akademickým titulem MUDr., je tedy lékařem.
Stanovuje diagnózu duševních poruch a může předepisovat léky (medikaci).

Psycholog je absolvent filozofické nebo pedagogické fakulty a disponuje minimálně magisterským titulem v psychologii.
Klinický psycholog je psycholog, který své vzdělání rozšířil o 5 letou praxi ve zdravotnictví a složil atestační zkoušku z klinické psychologie. Na rozdíl od psychologa může (stejně jako psychiatr) diagnostikovat duševní poruchy.

Psychoterapeut má vystudovaný humanitní obor nebo zdravotní obor a prošel komplexním psychoterapeutickým výcvikem. Psychoterapeut může být původní profesí učitel, právník, zdravotní sestra, sociální pracovník nebo psychiatr či psycholog. 

,,Psycholog a psychoterapeut léčí především slovem…“

V situacích, kdy se vám nedaří ve vztazích, ve škole, v zaměstnání nebo si procházíte rozvodem, prožíváte náročné období a nevíte jak ho překonat, jak se rozhodnout a potřebujete radu, pak je dobré vyhledat psychoterapeuta nebo psychologa. 

,,Psychiatr léčí především medikamenty…“

V momentě, kdy pociťujete závažné projevy duševního stavu, které vám dlouhodobě narušují běžný život – nedokážete se soustředit, trpíte poruchami spánku, nemáte chuť k jídlu, máte bludy nebo halucinace, panické ataky nebo suicidální myšlenky – je na místě navštívit psychiatra.

Jak probíhá prvotní vyšetření u psychiatrického lékaře?
Před samotnou návštěvou lékaře je především nutné vyplnit vstupní dotazník. Vyplněný a podepsaný dotazník je potvrzením, že o svém zdravotní stavu vypovídá pacient či jeho zákonný zástupce pravdivě a jakákoliv fabulace by pak šla k tíži pacienta.

U dětských pacientů je průběh vyšetření mírně odlišný od pacientů v dospělém věku, dětští pacienti v mnohých případech dochází na pravidelné kontroly častěji a vzhledem k nezbytné součinnosti s rodičem či zákonným zástupcem dítěte je zde vhodné zdůraznit spíše průběh vyšetření u pedopsychiatra, tedy u psychiatra pro děti a dorost.

Na prvním sezení je důležité sepsat anamnézu, kterou musí lékař s pacientem nebo s rodičem dítěte vždy prodiskutovat, je to důležitá a zcela zásadní součást seznámení se s pacientem.

V následující části prvovyšetření se pedopsychiatr věnuje převážně rodičům, kteří mu mají nastínit typ poruchy jejich dítěte. Je to nezbytné především u depresivního pacienta v dětském věku, zde se nelze vždy spoléhat na validitu jeho vlastní explorace. Také během prvovyšetření nerozdělujeme za každou cenu rodiče a dítě, abychom je zbytečně netraumatizovali. K rozdělení rodičů a dětí na sezení může dojít až při dalších vyšetřeních, až se s dítětem lépe seznámíme a dítě s důvěrou přijme, že je s lékařem samo v ordinaci.

Na závěr je také důležité zmínit, že psychiatrie se nezabývá psychoanalýzou ohledně původu traumatu, toto spadá spíše do oboru psychologa, psychiatr sleduje současnou situaci, a tu vyhodnocuje.

Pokud si stále nejste úplně jistí na koho se obrátit, nevadí. Rádi vám s objednáním pomůžeme.
Kontaktujte nás pomocí kontaktního formuláře nebo se na nás obraťte telefonicky.

 

 

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Vilma Vaitieke
starstarstarstarstar

Po letech extrémně špatných zkušeností s lékaři pro děti v Praze - tato klinika a naše nová lékařka paní MUDr. Agnieszka Podstolská je prostě ráj. Velmi profesionální a milý přístup, rychlá obsluha, dobrá komunikace v cz nebo angličtině (!), ochota pomoci, která se jinde těžko hledá. Velmi čisté a příjemné prostředí ve srovnání s místy „zdarma“ jinde, kde najdete smradlavé přeplněné malé čekárny s hrubým personálem, zejména sestřičkami ze staré školy, které vás nenávidí za to, že jste cizinci. Děkujeme všem, že jste tu pro nás pokaždé, když je to potřeba!

photo
Barbora Hrtáňová
starstarstarstarstar
Rychlost, pečlivost, skvělý přístup !
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.