logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
Jak mohou bezpečně cestovat nastávající maminky? Autem, vlakem nebo letadlem?
Úvodní obrázek

Na kratší vzdálenosti, třeba do zaměstnání, můžete cestovat prakticky bez omezení, pokud tedy není vaše gravidita z nějakého důvodu riziková. V cestování autem nebo autobusem vás zprvu mohou limitovat nevolnosti.

Časté dotazy jsou na řízení auta těhotnými ženami. Nezakazuje se, ovšem vyžaduje se dodržení několika zásad:

  • důsledné poutání pásy nad a pod břichem
  • důsledné dodržování dopravních předpisů a zásad bezpečné jízdy, mimo jiné proto, že v jiném stavu obvykle dochází k určitému zpomalení reakcí a ztížení koncentrace
  • větší množství zastávek s pohybem, prokrvení dolních končetin eliminuje otoky
  • dostatečné množství tekutin i jídla s sebou (ovoce obsahující cukr), minuty a hodiny v kolonách jsou již téměř pravidlem
  • volit raději ranní nebo podvečerní hodiny, kdy je šance na nižší teploty
  • nejezdit za nepříznivých podmínek (v horku tak časté přívalové deště)
  • mobil i s nabíječkou s sebou

Na větší vzdálenosti je ideální vlak - můžete se v něm projít, dojít si na záchod, s tolerantními spolucestujícími si můžete i natáhnout nohy na protější sedadlo. Zásoba pití, jídla není nikdy na škodu. V tomto případě přibalte ještě hygienické pomůcky jako je toaletní papír a dezinfekční gel či ubrousky.

V letadle je podobný tlak jako v dvoutisícové nadmořské výšce, což některým ženám (nejen) může působit potíže. Obecně se odborníci shodují na tom, že do konce 7. měsíce těhotenství je cesta letadlem pro budoucí maminky bez rizika, v další fázi gravidity některé aerolinky vyžadují potvrzení od ošetřujícího gynekologa, že těhotná žena může letět. Dlouhé sezení vám může způsobit otoky, proto se i v letadle snažte každou hodinu projít. Nezapomeňte si často říkat letuškám o kelímek vody.

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Džejkob Jakubisko Dejvidson
starstarstarstarstar
Perfektní klinika, velmi zkušení lékaři, profesionální a šetrný přístup jak lékařů tak personálu. Jsem na této klinice půl roku a už bych neměnil, jsem maximálně spokojen.
photo
Sabina Günther
starstarstarstarstar
Docházím s roční dcerou k paní doktorce Podstolské. Jsem velmi spokojená s jejím individuálním přístupem, ochotou řešit i zdánlivé maličkosti. Samozřejmostí je profesionální a zároveň přátelský přístup. Také jsem ráda za příjemnou ordinaci s hracím kobercem, vyhřívaním nad přebalovacím pultem, možnost vjet s kočárkem až do ordinace. Péče sester a jejich asistence při prohlídkách je absolutně nadstandardní. Oceňuji i smskový systém, který včasné připomíná termín kontroly/vyšetření.
Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.