logo
icon
Ordinační doba
Po - Pá 7:30 - 19:00
Recepce : +420 277 003 100 Ordinační doba: Po - Pá 7:30 - 19:00
6 nejčastějších příčin bolesti kloubů a jak se jí zbavit
Úvodní obrázek

Máte tak ztuhlé nebo oteklé klouby, že se skoro nemůžete pohnout? Bolest kloubů dovede pořádně potrápit, ale dá se odstranit. V článku vám vysvětlíme, jak bolest kloubů vzniká, zaměříme se na bolest kyčelního i ramenního kloubu (ty jsou v těle nejnamáhanější), a především vám vysvětlíme, jak se bolesti zbavíte.

 

Bolest kloubů je častým problémem, který může zásadně ovlivnit každodenní život. Mnoho lidí ji spojuje s artritidou nebo zraněním, ale příčin je mnohem více. Správná diagnóza a rychlá léčba dokážou zmírnit bolest a obnovit pohyblivost. Na dalších řádcích vám pomůžeme rozpoznat příznaky, pochopit příčiny bolesti kloubů a nabídneme efektivní metody léčby, včetně cílené fyzioterapie. Podíváme podrobněji na bolesti kyčelního a ramenního kloubu a prozradíme, co vám přinese dlouhodobou úlevu.

 

Běžné příčiny bolesti kloubů

Bolest kloubů se může projevovat z různých důvodů. Ukažme si nejběžnější příčiny, které byste měli znát:

  • Artritida - tu rozlišujeme na osteoartritidu či revmatoidní artritidu. Osteoartritida vzniká z opotřebení chrupavky, zatímco revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění - to znamená, že vás může potkat prakticky v každém věku. Příznaky zahrnují:
    • bolest kloubů a začervenalou pokožku kolem nich,
    • únavu,
    • zvýšenou teplotu,
    • ztuhlost (zejména po ránu, která trvá přes 30 minut),
    • citlivost kloubů na dotek,
    • otoky, které se často zhoršují při pohybu,
    • revmatoidní uzly (ztvrdlé bulky tkáně pod kůží především horních končetin).
  • Zranění - spadají sem vymknutí, zlomeniny a natržení vazů, která vedou k intenzivní a často akutní bolesti. Tyto stavy mohou poškodit nejen kloub, ale i okolní tkáně.
  • Nadměrné zatížení - nadměrná nebo opakovaná fyzická zátěž způsobuje opotřebení chrupavky, což nakonec vede až k chronické bolesti. K úbytku chrupavky dochází plíživě, zprvu při fyzické aktivitě, následně i v klidu po ránu, kdy začnou být klouby navíc citlivější na změnu teplot. Postupně se bolest mění v chronickou, obtěžuje i v noci.

Míra bolesti však nemusí odpovídat stupni poškození chrupavky. V některých případech i menší opotřebení chrupavky způsobují intenzivní bolesti postiženého kloubu. Jindy kloub s vážným úbytkem chrupavky téměř nebolí a spíše si povšimnete omezeného rozsahu pohybu daného kloubu. Popsané příznaky jsou typické pro sportovce a osoby vykonávající těžkou fyzickou práci.

  • Zánětlivá onemocnění - lupus, dna, Bechtěrevova nemoc, psoriatická artritida a další zánětlivá onemocnění napadají kloubní tkáň a způsobují:
    • bolest,
    • otoky
    • zarudnutí
    • a ztuhlost.

Pokud záněty trvají dlouho, případně se opakovaně vrací, mohou nakonec vést až k trvalému poškození daného kloubu.

  • Infekce - některé infekce napadají klouby a způsobují bolest. Může se jednat například o bakteriální nebo virové infekce, které vedou k zánětlivým reakcím v kloubu. Typickým příkladem kloubní infekce jsou:
    • Hnisavá artritida, která vznikne při traumatu nebo invazivním zákroku v kloubu. Pokud se rozvine, může způsobit destrukci chrupavky. Nutná je lékařská intervence, typicky drenáž a podání antibiotik, v krajním případě chirurgický zákrok.
    • Infekce kloubních náhrad, kdy se vytvoří bakteriální biofilmy kolem pouzdra umělého kloubu. Léčí se antibiotiky.

Kloubní infekce naštěstí nejsou časté, obvykle jsou spojené s traumaty, degenerativními změnami nebo pooperačními stavy. Léčba těchto infekcí je ale však náročná a obvykle znamená nutnost nasazení multioborového týmu lékařských specialistů.

  • Degenerativní změny - stárnutí je spojené s opotřebením kloubů kvůli degenerativním změnám v chrupavce. Osteoartróza je běžné onemocnění, které postihuje cca 80 % populace s věkem 50 let a více (pro srovnání v USA u 70 % osob nad 65 let), může samozřejmě nastat i dříve.

Jak vidíte, bolest kloubů má mnoho příčin - a to jsme vyjmenovali pouze ty nejběžnější. Vždy je nutné správně identifikovat původ bolesti, abyste mohli zvolit efektivní léčbu.

Tip: Mohlo by vás zajímat, proč bychom měli investovat do našeho zdraví.

 

Jak určíte příznaky bolesti kloubů a snáze určíte jejich propojení s konkrétními příčinami?

Pochopení příznaků bolesti kloubů je zásadní pro správnou diagnózu a efektivní léčbu. Každá příčina bolesti má specifické příznaky, které vám pomohou rozpoznat, co se ve vašem těle děje:

  • Artritida - pokud se ráno probouzíte s bolestí a ztuhlostí kloubů, zejména malých kloubů rukou, může se jednat o jeden z příznaků revmatické artritidy. Osteoartritida postupuje pomaleji a často způsobuje bolest, která se po pohybu zlepšuje, zatímco revmatoidní artritida způsobuje výrazně déle trvající bolesti po ránu a ztuhlost po pohybu ustupuje výrazně pomaleji než u osteoartritidy.
  • Zranění - jasně definovaná událost, jako je pád nebo náraz, která vyústí v okamžitou bolest, naznačuje zranění kloubu, například vymknutí nebo zlomeninu. Bolest se obvykle soustřeďuje na konkrétní oblast a může být doprovázená otoky a modřinami.
  • Nadměrné zatížení - bolest, která se zhoršuje s opakovanou činností, poukazuje na opotřebení kloubů. Tento typ bolesti je často spojený s tendinitidou nebo bursitidou, kde opakovaný pohyb vyvolává zánět šlach nebo bursy (vysvětlíme níže).
  • Zánětlivá onemocnění - náhlé zhoršení bolesti, často v noci (nebo po konzumaci určitých potravin v případě dny), ukazuje na zánětlivé onemocnění jako lupus nebo dna. Tyto stavy způsobují nejen bolest, ale i výrazný otok, zarudnutí a teplo v postižené oblasti.
  • Infekce - pokud pociťujete náhlou, intenzivní bolest spolu se zvýšenou teplotou až horečkou a zarudnutím kloubu, jde patrně o infekci (tzv. septickou artritidu), která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.
  • Degenerativní změny - postupné zhoršování bolesti, ztuhlost a bolest po delším sezení, naznačují degenerativní onemocnění, jako je osteoartritida. Tento typ bolesti se často zhoršuje večer, zvlášť po celodenní námaze.

Bolest kolenního kloubu může také způsobit svalová dysbalance vzniklá v důsledku nesprávného pohybového stereotypu - např. při sportu - a zároveň špatné nebo žádné protažení po zátěži. Proto je vhodné navštívit fyzioterapeuta. Ten provede odborný kineziologický rozbor včetně kontroly zatížení chodidel (např. podoskopem) i analýzu vašeho pohybového stereotypu při chůzi, běhu atd. Poté vám doporučí cvičení na kompenzaci svalové dysbalance a vhodný strečink po zátěži, který můžete provádět i během dne v kanceláři.

 

Zajímavost: V některých případech se může zdát, že jde o bolest kloubů, ale může se jednat o zánět šlach. Více jsme se této problematice věnovali v článku Jak léčit golfový a tenisový loket a předcházet jejich vzniku.

Raději zdůrazňujeme, že byste se rozhodně neměli diagnostikovat sami, jedná se spíše o příznaková vodítka, která vám mohou napovědět. S akutní nebo chronickou bolestí kloubů byste měli vždy osobně navštívit odborníka - tj. ortopeda nebo revmatologa.

 

Kyčelní a ramenní klouby

Kyčelní a ramenní kloub patří mezi nejvíce zatěžované klouby v lidském těle, jsou tedy náchylnější k různým problémům.

  • Kyčelní kloub nese velkou část tělesné hmotnosti a je nepostradatelný pro pohyb jako chůze, běh nebo skákání. Jakékoli potíže s kyčlí výrazně negativně ovlivňují mobilitu a kvalitu života.
  • Ramenní kloub je nejpohyblivější kloub v těle, což z něj dělá jedno z nejcitlivějších míst na nejrůznější zranění, zejména u sportovců a lidí vykonávajících manuální práci nad úrovní hlavy.

Bolest kyčelního kloubu

Bolest kyčelního kloubu mívá různé příčiny a vyžaduje přesné diagnostikování pro nasazení efektivní léčby. Podívejme se na nejčastější příčiny a možnosti řešení.

  • Artróza kyčelního kloubu - degenerativní onemocnění, při kterém dochází k opotřebení chrupavky v kloubu. V počátečních fázích artrózy se bolest projevuje hlavně při pohybu, později se může objevit i v klidu. Fyzioterapie se zaměřuje na posílení svalů kolem kloubu a zlepšení stability, což výrazně mírní bolesti a zlepšuje kvalitu života. Doporučuje se pravidelné cvičení, které posiluje okolní svaly a udržuje pohyblivost kloubu.
  • Bursitida - zánět bursy, což je malý váček s tekutinou, který chrání kloub. Bursitida kyčelního kloubu způsobuje ostrou bolest, která se zhoršuje při pohybu nebo při tlaku na postiženou oblast. Fyzioterapie v tomto případě zahrnuje cvičení na protažení a posílení svalů kyčle, aby se zmírnil tlak na bursu a snížil zánět. Také pomáhá lokální aplikace chladu nebo tepla a cílené protizánětlivé cviky.
  • Impingement syndrom - tento stav nastává, když dojde k zúžení prostoru v kyčelním kloubu, což vede k sevření tkání a bolesti. Často se projevuje při ohybu kyčle nebo při rotaci. Fyzioterapie zahrnuje specifická cvičení na zlepšení mobility kloubu, snížení svalové tenze a obnovení správného pohybového vzoru. Cílem je minimalizovat tlak na postiženou oblast a tím snížit bolest.

Pro prevenci bolesti kyčelního kloubu je zásadní především pravidelné cvičení, udržování optimální tělesné hmotnosti a správná technika pohybu. Fyzioterapie hraje zásadní roli jak v prevenci, tak v léčbě. Správně nastavený rehabilitační program, vedený zkušeným fyzioterapeutem, může nejen zmírnit stávající problémy, ale také zabránit jejich návratu. Pro pacienty s chronickou bolestí je ideální individuální přístup, který zahrnuje kombinaci fyzioterapie, cvičení na posílení jádra těla a edukaci o správném pohybu.

Bolest ramenního kloubu

Ramenní kloub je extrémně mobilní, a tedy i náchylný k různým zraněním a onemocněním. Pojďme se podívat na nejčastější příčiny bolesti a možnosti léčby:

  • Zmrzlé rameno - pro tento stav je charakteristické postupné omezení pohyblivosti ramene a rostoucí bolest. Příčinou je zánět a následné ztuhnutí kloubního pouzdra. Fyzioterapie se zaměřuje na jemné protažení a mobilizaci kloubu, často doplněné o cvičení na posílení svalů a uvolnění ztuhlých struktur. Cílem je postupné obnovení pohyblivosti a zmírnění bolesti.
  • Poranění rotátorové manžety - svaly a šlachy rotátorové manžety zajišťují stabilitu ramene. Zranění těchto struktur vede k akutní bolesti, zvláště při zvedání paže nad hlavu nebo při rotačních pohybech. Fyzioterapie pak řeší posílení okolních svalů, aby se snížilo zatížení poškozené šlachy a obnovení plného rozsahu pohybu.
  • Tendinitida a burzitida - zánět šlach (tendinitida) nebo burs (burzitida) často vzniká při opakovaném přetěžování ramene nebo při špatné technice cvičení. Typická je bolest při pohybu, zejména při zvedání paže. Fyzioterapie zahrnuje kombinaci protahovacích a posilovacích cviků, které snižují zánět a zlepšují funkci ramene. Doporučuje se také aplikace chladu na zmírnění zánětu a bolesti.

Prevence bolestí ramenního kloubu zahrnuje správnou techniku pohybu a posilování svalů kolem kloubu. Vhodný rehabilitační program obvykle znamená manuální terapii, terapeutická cvičení a edukaci pacienta, jak správně používat rameno při běžných činnostech i při sportu.

 

Praktické rady pro zvládání bolesti kloubů

Účinné zvládání bolesti kloubů vyžaduje kombinaci cílených cvičení, změn životního stylu a odborné lékařské péče. Máme pro vás postupy a rady, jak zlepšit stav vašich kloubů a zajistit dlouhodobou úlevu od bolesti.

Změna životního stylu

  1. Udržování optimální váhy - nadváha zvyšuje tlak na nosné klouby, zejména kyčle a kolena, což vede k jejich rychlejšímu opotřebení. Redukce hmotnosti snižuje zatížení kloubů a zmírňuje bolest.
  2. Správná strava - zaměřte se na potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny D a K. Tyto živiny podporují zdraví kloubů a snižují záněty.
  3. Hydratace - dostatečný příjem vody je nezbytný pro udržení zdraví kloubů. Voda pomáhá chrupavce udržet svoji přirozenou pružnost a snižuje tření mezi kloubními plochami.
  4. Správné držení těla - správný postoj snižuje zatížení kloubů, zejména páteře, kyčlí a kolen. Pravidelná korekce postavení těla během sezení, stání i pohybu přispívá k prevenci bolesti.

Cvičení a fyzioterapie

Ukažme si konkrétní cviky a metody, které jsou efektivní při léčbě bolestí kloubů:

  • Mosty (pro kyčle a spodní část zad) - lehněte si na záda, ohněte kolena a zvedněte pánev směrem ke stropu. Tímto cvikem posilujete hýždě a spodní část zad, což snižuje zatížení kyčlí.
  • Rotace ramene s elastickým pásem - připevněte elastický pás k pevné opoře a držte ho v ruce, loket přitlačený k tělu. Pomalu otáčejte paží ven a zpět. Tento cvik posiluje rotátorovou manžetu a zlepšuje stabilitu ramene.
  • Protažení kyčelního flexoru - klekněte si na jedno koleno, druhou nohu dejte dopředu do pravého úhlu. Pomalu posunujte pánev vpřed, dokud neucítíte protažení v přední části kyčle.
  • Protažení ramene přes tělo - paži protáhněte přes hrudník a druhou rukou jemně přitlačte k tělu. Tento cvik zlepšuje flexibilitu ramenního kloubu.
  • Cvik na jedné noze - stůjte na jedné noze s mírně pokrčeným kolenem. Udržujte rovnováhu po dobu 30 sekund a poté vystřídejte nohy. Tento cvik posiluje svaly kolem kyčlí a kotníků, což zlepšuje stabilitu kloubů.

Tip: Zjistěte více o možnostech fyzioterapie bolesti kloubů a měkkých tkání.

 

Co vyléčí bolest kloubů nejrychleji? Prémiová péče

Zajištění péče od kvalifikovaných odborníků znamená využívání nejmodernějším léčebných metod a individuální přístup k pacientovi. Nemusí se to zdát, ale hodně pomáhá i úsměv a vstřícné chování zdravotnického personálu. Na tohle všechno ovšem bohužel můžete zapomenout při návštěvě veřejných zdravotnických zařízení.

Je tu ale jiná alternativa: objednejte se k nám. Co u nás získáte a jak se k vám budeme chovat?

  • Objednáte se vždy na přesný čas a naši lékaři i fyzioterapeuti vás přijmou bez čekání.
  • Připravíme vám lékařskou a fyzioterapeutickou péči přesně s ohledem na vaše individuální potřeby.
  • V klientské zóně budete mít veškeré informace na jednom místě, navíc nabízíme i konzultace přes telefon.

Nepodceňujte bolest kloubů. Naše prémiová lékařská péče vám poskytne personalizovaný přístup a moderní léčebné metody. Navštivte nás a vydáte se cestou, díky které se vrátíte k aktivnímu životu bez bolesti.

 

Použité zdroje:

[1] https://www.wikiskripta.eu/w/Osteoartr%C3%B3za

[2] https://www.wikiskripta.eu/w/P%C5%AFvodci_infekc%C3%AD_kost%C3%AD_a_kloub%C5%AF

[3] https://www.wikiskripta.eu/w/Articulatio_humeri

[4] https://www.wikiskripta.eu/w/Articulatio_coxae

[5] https://is.muni.cz/th/wtt1p/BAKALARSKA_PRACE.pdf

[6] https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/39063/BPTX_2010_2__0_253745_0_107517.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Máte dotaz? Nebo se chcete objednat? Napište nám!
Naši pacienti nejvíce oceňují
photo
Daniel Bobek
starstarstarstarstar

Pan doktor Pavel Beno neuvěřitelný profesionál, ostatní také,sice zaplatíte,ale stojí to za to. Už po příchodu se začnete cítit jako VIP, jde přece i zdraví, už nikdy se nenechám ošetřit jinde. Už se těším na kontrolu, pan ex primář je kapacita,všem doporučuji a upřímně,zažil jsem toho už hodně po nemocnicích kde s k vám chovají jako by jste je obtezovali.

photo
Petr Koubský
starstarstarstarstar

Po několika měsících od registrace jsem naprosto spokojen. Výtečná praktická lékařka i specializované služby, termínově pružní, příjemná recepce. Lidský přístup. Tahle si představuju lékařskou péči! Skvěle vynaložené peníze. Mimochodem, včas rozpoznali, že to na obličeji, o čem jsem si myslel, že je znamínko, není tak docela znamínko, a odeslali mě na životně důležitou operaci. Díky.

Petr Koubský je český publicista, analytik informačních a komunikačních médií a pedagog. Od roku 2018 působí jako redaktor pro vědu a technologie Deníku N. Napsal a přeložil několik knih o IT, učí na VŠE a FF UK. Pracoval postupně jako programátor, pak v Softwarových novinách, byl šéfredaktorem časopisu Inside a ředitelem iCollege.

Zpráva
Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.